26/5/09

Quinquis dels 80. Cinema, premsa i carrer

Si cerques quinqui en la RAE trobaràs: Persona que pertany a cert grup social marginat de la societat per la seva forma de vida. Ara nosaltres et proposem que, pel que més vulguis, no et perdis Quinquis dels 80. El poligoneo, la delinqüència, la navalla, la pipa, el pic, la fusta, el jaco, els cabells de mitja cabellera, el reformatori, la perifèria, l'estirp i la idiosincràsia, les pintes, les sales de recreatius, l'era pretáctel i altres meravelles de l'ahir definitori que van encunyar això que parafrasejàvem acadèmicament, es donen cita en el CCCB de Barcelona. Cinema, premsa i carrer, de Las Grecas a El Vaquilla i de d'aquest a El Jaro o a Perros Callejeros.

Aquesta exposició, comissariada per Amanda Cuesta i Mery Cuesta, ofereix una mirada sobre el cinema quinqui, que va viure el seu apogeu entre 1978 i 1985, centrant-se en la seva relació de retroalimentació amb la premsa de l'època. L'exposició actua, a més, com a reflex fidel de les transformacions urbanístiques, socials, polítiques i econòmiques que van fustigar el país en aquell període.

L'anomenat cinema quinqui comporta una particular i intricada relació de retroalimentació amb la premsa sensacionalista de l'època, però, a més, actua com un reflex fidel de les transformacions urbanístiques, socials, polítiques i econòmiques que van sacsejar el país durant aquell període. Els codis de representació de la delinqüència juvenil del cinema quinqui han perviscut fins a l'actualitat de tal manera que l'estereotip del quinqui, sotmès a un procés d'estetització, continua avui dia exercint una fascinació desfermada.

Autor: Diversos artistes
Disciplina: Diverses disciplines
On: CCCB
Adreça: Montalegre, 5
Horari: De dimarts a diumenge: d'11 a 20h. Dijous d'11 a 22h.
Quan: Del 25 maig 2009 al 06 setembre 2009

www.cccb.org

1 comentario:

Pere Koniec dijo...

Yo,el vaquilla, Perros Callejeros, La Estanquera de Vallecas...els cines s'omplien, i era cine español!, cosa que ara no s'omplen ni...