5/3/09

Paul Strand

Per casualitat (o per una combinació d'intuïció i bon encert per part dels programadors) aquesta temporada artística marcada per la recessió ha volgut que desfilessin per alguns museus i centres del nostre país les crues imatges que van retratar els anys de la Gran Depressió. Walker Evans (en la Fundació Mapfre, Madrid) i les figures femenines de Dorothea Lange (part de la col·lecció de Lola Garrido que va poder veure's la passada tardor al Canal d'Isabel II) cedeixen el pas ara a Paul Strand en Foto Colectania, exposició que ja va poder veure's en la Fundació Pedro Barrié de la Maza (A Coruña i Vigo).

Últim mestre en la fotografia documental, honesta i directa, que va retratar aquesta Amèrica pobra fruit de la debacle borsària del crack del 29. La petita (i difícil de trobar) sala barcelonina proposa una retrospectiva del fotògraf nord-americà, des de seu la primera dècada del segle XX fins als anys setanta que permet a l'espectador veure algunes de les imatges icòniques de la història en còpies originals de l'època. És el cas de la impactant dona cega fotografiada a Nova York o els treballadors a Wall Street. Seguidor d'Alfred Stieglitz, que imposa el seu estil directe i allunyat de les referències pictòriques del medi en els seus orígens, Strand va realitzar amb aquesta nova mirada un retrat modern de la ciutat dels gratacels i el nou paisatge de la modernitat industrial. Encara que serien les imatges de les terribles conseqüències del crack del 29 les que marcarien tota la seva trajectòria.

El fotògraf abandona els aspectes més formals per apropar-se al retrat social, tornant el seu estil més sever, sense concessions ni estètiques ni emocionals. Serien aquestes desolades figures les que definirien per sempre el treball de Strand, que també va fer estudis documentals sobre els indis de Nou Mèxic o els habitants de Nova Anglaterra en dècades posteriors. Marcat una altra vegada pels designis econòmics i polítics del seu país, amb la cacera de bruixes del mccarthysmo, Strand va fugir a Europa, on en països com França i Itàlia captaria la trista bellesa present a "Young boy"o "The family", consolidant-se com un dels grans retratistes fotogràfics. Imatges com les descrites desfilen per l'exposició de Foto Colectania, una emocionant mostra que ens situa davant el dolor i la desolació, des d'una mirada respectuosa i lliure de prejudicis.

Nom exposició: Paul Strand. Retrospectiva 1915 - 1976
Autor: Paul Strand
Disciplina: Fotografia
On: Fundació Foto Colectania
Adreça: Julián Romea, 6. Barcelona
Fins: 04.04
Preu: Entrada lliure

www.colectania.es

No hay comentarios: