12/11/08

L'Alternativa - Dependents del cinema Independent


I encara que el títol soni a sinsentit absolut, en realitat parla d'un moviment que ja és legió. Parla dels que creuen en el cinema que no ve d'Hollywood, dels quals saben que hi ha més tipus de documental que els que projecten en La2 a l'hora de la migdiada i dels quals no creuen que Von Trier sigui l'únic capdavanter del cinema alternatiu. Tots ells estan de sort, perquè està a punt de començar la quinzena edició del Festival de Cinema Independent de Barcelona, també conegut com L´Alternativa.

Una mostra que, repartida en diverses seus entre les quals es troben els cinemes Maldà o l'auditori del MACBA, convertirà durant més d'una setmana la ciutat de Barcelona en la capital europea del cinema independent. En aquesta edició s'han presentat a concurs més de 2.200 pel·lícules només a la Secció Oficial -de la qual s'han seleccionat 80 finalistes-, on es podran descobrir autèntiques joies impossibles de trobar en els circuits cinematogràfics comercials.
A més de les quatre seccions competitives -Curtmetratge, Llargmetratge, Animació i Documental-, L´Alternativa també compte amb seccions paral·leles, dedicades als creadors més joves, seccions retrospectives i homenatges a directors imprescindibles que van canviar el rumb de la història del cinema. Entre aquests podem destacar la retrospectiva que L´Alternativa, amb la col·laboració de l'Institut Francès, dedica a l'algerià -encara que francès d'adopció- Tony Gatlif. Un home polifacètic que des dels anys 80 va dedicar la seva carrera a representar la cultura romaní en el cinema com a director, actor, guionista o compositor musical, i va aconseguir amb seus (aparentment) minoritàries produccions un gran reconeixement internacional.

Un altre cicle a destacar és el dedicat als germans Paolo i Vittorio Taviani, directors coetanis de Pasolini i Fellini el cinema dels quals se centra, majoritàriament, en els esdeveniments polítics de la Itàlia del segle XX. I els seus protagonistes, com el sindicalista Salvatore Carnevale. Alguns dels títols que es projectaran -en col·laboració amb l'Institut Italià de la Cultura- són La nit de San Lorenzo i Padre Padrone.


L´Alternativa també ha unit en aquesta ocasió les seves forces amb Casa Amèrica i l'ONG Mugarik Gabe per crear la secció Sinergias de la història: amb llum pròpia, en la qual es projectaran pel·lícules afins al seu compromís de solidaritat amb Llatinoamèrica. També es podrà veure el film Americà, de Carlos Ferrand, un documental narrat en primera persona en el qual el director recorrerà Amèrica des de la Patagònia fins a la "Terra del gel" visitant vells amics i fent-nos partícips de les seves vides.

Seguint amb el gènere documental, el festival se centra a la figura de l'alemany Andres Veiel per organitzar una retrospectiva d'alguns dels seus millors títols, filmats amb el seu peculiar estil, a cavall del polític i el privat, el cinema i el teatre, la investigació documental i la dramatització. El mateix Veiel en impartirà, dins de les activitats paral·leles del certamen, una màster class en la que parlarà de les fronteres i el mestissatge del documental i la ficció.


15è Festival de cinema independent de Barcelona

14-22 novembre 2008


No hay comentarios: